http://www.opstinaostraluka.org/

  • Povećaj veličinu teksta
  • Podrazumevana veličina teksta
  • Smanji veličinu teksta

RIJEŠITI PROBLEM MATIČNIH KNJIGA ZA OKO HILJADU MJEŠTANA

2. aprila 2013. godine u našoj opštini boravila je Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Lejla Rešić. Najavila je da će intenzivirati kontakte sa federalnim Ministarstvom unutrašnjih poslova da bi se riješio problem matičnih knjiga mještana triju mjesnih zajednica opštine Oštra Luka.

"Pokušaćemo što je moguće prije i realizovati zamjenu odnosno primopredaju matičnih knjiga prema Oštroj Luci da bi ovi građani bili iservisirani na najbolji mogući način", rekla je Rešić novinarima u Oštroj Luci nakon razgovora sa rukovodstvom opštine.

Ona je pojasnila da se matične knjige za oko hiljadu mještana Tramošinje, Kozice i Hazića, mjesnih zajednica koje svojim naseljenim dijelom pripadaju Oštroj Luci, nalaze u susjednoj, federalnoj opštini Sanski Most.

"Po preporuci Ministarstva uprave i lokalne samouprave, Načelnik opštine Oštra Luka, Dragan Stanar razgovarao je sa Načelnikom opštine Sanski Most, Mustafom Avdagićem i postoji dobra volja da se taj problem riješi", kazala je Rešić.

Ona je dodala da je Vlada Republike Srpske donijela odluku o isplati prve tranše za izrazito nerazvijene opštine koja za Oštru Luku iznosi 7.800 KM, navodeći da se ova mala rubna opština sa budžetom nešto većim od milion maraka suočava sa finansijskim problemima, punjenjem budžeta od svega 63 odsto u prvom kvartalu i znatnim obavezama po osnovu kreditnih zaduženja.

"Potencijal ove opštine je poljoprivreda koju može unaprijediti ovdašnja zemljoradnička zadruga za koju je počeo proces knjiženja imovine. To bi zaista dalo vjetar u leđa ovoj opštini jer ovdje imamo nekoliko veoma značajnih proizvođača malina i kupina", navela je Rešić.

Načelnik opštine Oštra Luka, Dragan Stanar pojasnio je da se matične knjige mještana triju mjesnih zajednica nalaze u Sanskom Mostu jer su prije rata te mjesne zajednice pripadale Sanskom Mostu, a danas ovoj federalnoj opštini pripada samo njihov nenaseljeni dio.

"Zbog složenije strukture Federacije BiH, biće nam potrebna saglasnost i federalnog i MUP-a Unsko-Sanskog kantona, a potom ćemo oformiti komisiju za prenos matičnih knjiga i izmjestiti ih u Oštru Luku", dodao je Stanar.

 

POTREBNA MOGUĆNOST SVAKODNEVNOG OVJERAVANJA ZDRAVSTVENIH KNJIŽICA

27. marta 2013. godine, Načelnik opštine Oštra Luka, Dragan Stanar zatražio je od Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske da stanovnicima opštine Oštra Luka omogući svakodnevno ovjeravanje zdravstvenih knjižica u ovdašnjoj ekspozituri Fonda, ali to Fond nije odobrio.

Ekspozitura Fonda u Oštroj Luci od unazad godinu dana radi samo ponedeljkom i četvrtkom u terminu od 10 do 12 časova što je nedovoljno da ovjere knjižice ovdašnji osiguranici, a naročito oni koji dolaze iz dijelova opštine udaljenih i po više desetina kilometara. Načelnik je naveo da se u ta dva sata dva puta sedmično stvaraju velike gužve i nezadovoljstvo osiguranika koji često ostanu ispred vrata i nedovršenog posla.

"I sam sam svjedokom da radnici Fonda ne poštuju čak ni to propsiano radno vrijeme, dolazeći kasnije, a odlazeći ranije, ne mareći za narod koji čeka. Takođe sam svjedok arogantnog, nepristojnog i neprimjerenog ponašanja službenika Fonda prema svojim osigurancima", kazao je Stanar novinarima agencije „SRNA“.

Na zahtjev Načelnika opštine Oštra Luka da ovdašnja ekspozitura radi svaki radni dan, upućen vršiocu dužnosti Direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, odgovorio je šef prijedorske kancelarije Fonda, G. Aleksandar Miljuš navodeći da će radno vrijeme ekspoziture biti produženo, i to ponedjeljkom i četvrtkom od 10.00 do 13.00 časova.

"S obzirom na broj od 3.684 verifikovana osigurana lica u Ekspozituri Oštra Luka, smatramo da je navedeno produženje radnog vremena ekspoziture dovoljno", stoji u Miljuševom odgovoru.

U odgovoru se navodi i to da Fond ima ograničene ljudske resurse.

 

Prvi stipendisti opštine Oštra Luka

27. marta 2013. godine Načelnik opštine, G. Dragan Stanar potpisao je pet ugovora o stipendiranju. Mjesečni iznos stipendije je 100,00 KM, a na konkurs za pomenute stipendije prijavilo se svega 11 kandidata.

Stipendije su dobile:

  • Jelena Malić iz Oštre Luke - studentkinja četvrte godine srbistike i italijanistike,
  • Ranka Kaurin iz Kozice - studentkinja druge godine matematike i informatike,
  • Maja Mudrinić iz Kozice - studentkinja pete godine farmacije,
  • Željana Gončin iz Usoraca - studentkinja četvrte godine ekologije i zaštite životne sredine, i
  • Biljana Crnobrnja iz Usoraca - studentkinja druge godine srpskog jezika i književnosti.

 


Strana 32 od 34

Ko je on-line

Imamo 4 gostiju na mreži

Vremenska prognoza

Anketa

Da li ste zadovoljni izgledom sajta?