http://www.opstinaostraluka.org/

  • Povećaj veličinu teksta
  • Podrazumevana veličina teksta
  • Smanji veličinu teksta

ОБАВЈЕШТЕЊЕ – УСВОЈЕНА СТАРТЕГИЈА РАЗВОЈА ОПШТИНЕ ОШТРА ЛУКА ЗА ПЕРИОД 2020.-2027. ГОДИНА

El. pošta Štampa PDF

Скупштина општине Оштра Лука, на 36.редовној сједници, одржанoj дана 10.06.2020. године, донијела је Одлуку о усвајању Стратегије развоја општине Оштра Лука за период 2020.-2027. година.

Израда стратегије трајала је неколико мјесеци, а започета је потписивањем Протокола о сарадњи између Општине Оштра Лука и Пројекта интегрисаног локалног развоја (ИЛДП), у октобру 2019. године. Затим су одржане процедурама неопходне јавне расправе које су укључивале представнике јавних институција, пословне заједнице, невладиних организација и других субјеката који су били чланови радних тијела приликом израде документа.

Пројекат ИЛДП представља заједнички пројекат Владе Швајцарске и Развојног програма Уједињених нација. Путем овог програма Општини Оштра Лука пружена је техничко-консултантска подршка приликом израде стратегије, формирања развојног тима и осталих радних тијела за процес израде, усвајања и имплементације стратегије за предвиђени временски период од наредних осам година. С тим у вези, Правилником о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста унутар одређених реферата и радних мјеста успостављена су нова задужења како би се осигурао институционалан и функционалан приступ реализације заданих стратешкох циљева и развојних пројеката.

Такође, потписаним Протоколом ИЛДП се обавезао да финансира реализацију једног пројекта из усвојене развојне стратегије у финансиском износу до 25.000,00 америчких долара. Реализација овог пројекта очекује се у току ове године.

Документом стратегије развоја предвиђени је преко 40 конкретних пројектних идеја који су разврстани у три стратешка циља: 1) Успостављена конкурентна привредна структура која омогућава запошљавање и раст прихода; 2) Побољшан квалитет живота за становнике Општине Оштра Лука; 3) Очувана и безбједна животна средина.

Пројктовани финансијски оквир за финансирање пројеката износи 7.550.644,00 КМ, од којих су 25,02 % средства општинског буџета, 7,15 % кредитна средства, 3,31% средства ЕУ и других међународних донатора и 64,51 % донације и трансфери виших нивоа власти.

Текст Стратегије развоја можете наћи на линку са лијеве стране

Poslednje ažurirano četvrtak, 25 jun 2020 12:05