http://www.opstinaostraluka.org/

  • Povećaj veličinu teksta
  • Podrazumevana veličina teksta
  • Smanji veličinu teksta

Opšti podaci

 

 

 

OPŠTINA OŠTRA LUKA

Oštra Luka je centar i sjedište opštine sa preko hiljadu stanovnika. Smještena je na lijevoj obali rijeke Sane, u podnožju obronaka Majdanskih planina, na regionalnom putu Prijedor - Sanski Most.

Pored toga što je administrativni centar opštine, Oštra Luka je i privredni, obrazovni, zdravstveni, kulturni i sportski centar opštine.

Slika - Teritorija opštine Oštra Luka - skica

GEOGRAFSKI POLOŽAJ

Površina opštine je 232,4 km2 i obuhvata 24 naselja i 8 mjesnih zajednica u kojima živi oko 4.500 stanovnika. Opština Oštra Luka se nalazi u sjeverozapadnom dijelu BiH, odnosno u zapadnom dijelu Republike Srpske, graniči se sa opštinama: Banja Luka, Prijedor, Novi Grad, Krupa na Uni, Sanski Most, Ključ i Ribnik. Sjedište opštine je naseljeno mjesto Oštra Luka, koje se nalazi između Prijedora (udaljeno 17 km) i Sanskog Mosta (udaljenog 15 km), a od Banja Luke je udaljeno oko 70 km.

RELJEF

Brdovito-brežuljkasti oblici reljefa zauzimaju oko 3/4 područja opštine, a 1/4 površine čine ravnice i niži predjeli. Vrh, Hazića glavica na obroncima Muleža, visoka je 879 metara i predstavlja najvišu nadmorsku visinu na teritoriji opštine. Najniža nadmorska visina iznosi 159 metara u Koprivni kod rijeke Sane, u zaseoku Kantari. Ravničarski dio opštine nalazi se pored rijeka: Sane, Japre i Kozice.

KLIMA

Klima je umjereno kontinentalna. Prosječna godišnja količina padavina je oko 900 mm/m2. Najviše padavina ima u oktobru, novembru, decembru i januaru, a najmanje tokom jula i avgusta. Prosječna godišnja temperatura iznosi oko 12,5 stepeni Celzijusovih. Najtopliji mjeseci su maj, juni, juli i avgust, a najhladniji decembar, januar i februar. Ljeta su topla, a zime hladne i sa puno snijega.

STANOVNIŠTVO

Prema našim procjenama opština broji oko 6.000 stanovnika, a na njenoj teritoriji je preko 1300 domaćinstava, pa je gustina naseljenosti 26 stanovnika po 1 km2.

Podatke o naseljavanju ovog područja nemamo jer nisu sačuvani. Poznato je da se u više navrata u novijoj istoriji stanovništvo iseljavalo i raseljavalo. Događalo se to u vrijeme austro-ugarsko-turskih ratova, poslije drugog svjetskog rata, kao i nakon posljednjeg rata. Zvaničnih podataka o starosnoj, polnoj i drugoj strukturi stanovništva nemamo iz razloga što nije bilo zvaničnog popisa stanovništva od 1991.godine.

NASELJA

Podaci o nastanku pojedinih naseljenih mjesta nisu sačuvani. Opština broji ukupno 24 naseljena mjesta, organizovanih u 8 mjesnih zajednica. Veća naseljena mjesta su: Oštra Luka, Koprivna, Usorci i Budimlić Japra. Oko polovine teritorije naseljenih mjesta podijeljeno je dejtonskim razgraničenjem, odnosno međuentitetskom linijom.

JEZIK I PISMO

Na području opštine koriste se oba pisma (ćirilica i latinica), a govori se, pored ostalih, srpskim jezikom sa ijekavskim narječjem.

TURIZAM

Ovaj kraj obiluje prirodnim ljepotama. Rijeka Sana, poznata po čistoj vodi, lijepim obalama i bogatim ribljim fondom pogodna je za ljetni odmor, kupanje i ribolov. Vrelo i rijeka Kozica posebno je atraktivna destinacija za razvoj seoskog turizma. Međutim, posebna turistička atrakcija naše opštine je tradicionalna borba bikova, pod nazivom „Grmečka korida“ koja se održava svake godine prve nedjelje mjeseca avgusta, na Popovića brdu u Oštroj Luci.

VJERSKI OBJEKTI

Među najstarije crkve ovog područja spada Pravoslavna crkva Svete Trojice u Oštroj Luci, koja je izgrađena 1871. godine u šumi između dva potoka, te Crkva u Budimlić Japri. Zbog čestih razaranja, do sada su dograđivane i adaptirane u više navrata. Katolička crkva u Staroj Rijeci sagrađena je 1870. godine i takođe je u više mahova dograđivana. Postoje još Pravoslavna crkva u Koprivni, Spomen hram u Usorcima, a u toku je izgradnja Hrama Hrista Spasitelja u Oštroj Luci.

U neposrednoj blizini Oštre Luke (na putu prema Prijedoru) nalazi se Manastir Klisina, koji se izdvaja ljepotom i svojim položajem doprinosi lijepom izgledu krajolika.

UDRUŽENJA GRAĐANA

U našoj opštini registrovana su slijedeća Udruženja građana:

· Lovačko udruženje  „Sana“

· Sportsko-ribolovno društvo „Mladica“

· Udruženje žena „Vreteno“ i

· Udruženje žena „Matica“

Svojim djelovanjem ova Udruženja doprinose bogatijem i sadržajnijem životu na teritoriji naše opštine.

OBRAZOVANJE

· OŠ „Desanka Maksimović“Oštra Luka

· OŠ „Josif Pančić“ Donja Kozica

· OŠ „Petar Skundrić“ Budimlić Japra.

SPORT

Kao mala opština, sa nedovoljno sportskih terena i sa sportskom dvoranom koja je u završnoj fazi izgradnje, nismo u mogućnosti ni da finansiramo veliki broj sportova i takmičenja. Zato su nam, trenutno jedino aktivni slijedeći klubovi:

· FK Podgrmeč

· FK „Kiseljak“ i

· Karate sekcija KK „Shodan“ iz Prijedora

Ovi klubovi uključeni su u područna takmičenja, dok se svake godine na teritoriji opštine održavaju školska sportska takmičenja i amaterska takmičenja u okviru Podgrmečkih igara u Budimlić Japri.

Svakako da je ovo nedovoljno da bi se na pravi način mladi naraštaj zdravo razvijao i jačao sportski duh, ali se nadamo da će se, sa završetkom izgradnje sportske dvorane i više otvorenih igrališta, stanje znatno poboljšati.

KULTURNE I DRUGE MANIFESTACIJE

· Dani na Sani,, je kulturno-ekološka manifestacija koja promoviše očuvanje ljepote i čistoće vode rijeke Sane i njenih pritoka i obala. Provodi se početkom ljeta u svim opštinama kroz koje protiče rijeka Sana, od njenog izvora u opštini Mrkonjić Grad, pa do ušća u Unu, u Novom Gradu.

· Međunarodni književni susreti Šušnjar nekad održavani u Sanskom Mostu, u znak sjećanja na nevine žrtve (5.500 sanskih Srba, Jevreja i drugih) umorene početkom Drugog svjetskog rata, sada se održavaju svake godine krajem jula ili početkom avgusta mjeseca u Oštroj Luci i jedna su od najposjećenijih manifestacija te vrste u Republici Srpskoj.

Svake godine nagrađuju se nova djela posvećena čuvanju tradicije ovog podneblja, a nagrade Slovo Podgrmeča i Šušnjardobila su do sada najveća pjesnička imena, kako svjetska, tako i pjesnika ovog kraja.