http://www.opstinaostraluka.org/

  • Povećaj veličinu teksta
  • Podrazumevana veličina teksta
  • Smanji veličinu teksta

ОБИЉЕЖЕН ДАН И КРСНА СЛАВА ОПШТИНЕ ОШТРА ЛУКА – СВЕТИ ПРОРОК ИЛИЈА

El. pošta Štampa PDF

Парастосом на гробљу Шушњар у Санском Мосту, обиљежено 76 година од страдања 5.500 Срба и Рома и 50 Јевреја, који су убијени на том мјесту на Илиндан 1941. године.

Владика бихаћко-петровачки Атанасије истакао је да је “ово мјесто гдје се окупљамо како би се поклонили онима који су дали оно највредније”. Он је поручио да је најважније да се овај догађај и жртве не забораве.

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић истакао је да је ово једно од бројних мјеста страдања српског народа у Другом свјетском рату.

Позив властима у Санском Мосту и Унско-санском кантону, али и властима Републике Српске, Србије и међународне заједнице да заштите спомен комплекс на Шушњару и да се промијени однос према обиљежавању страдања на овом мјесту, упутио је и ове године начелник општине Оштра Лука Драган Станар.

Невини су људи страдали, извођени су из својих кућа и побијени и велики је број њихових потомака који данас долази на ово стратиште. Ови људи би некоме требало да дају опрост, а како да га дају кад видимо у каквом је стању ово стратиште”, рекао је Станар.

Вијенце и цвијеће на споменик на Шушњару положиле су делегације Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, Општине Оштра Лука, Града Приједора, Града Крагујевца, Општине Нови Град; Градског удружења бивших логораша и њихових потомака Бањалука, Завичајног Удружења СањанаГрмечи Удружења Сански Мост из Београда.

Многобројни грађани и поштоваци жртава Шушњара потом су положили вијенце на спомен-обиљежјима жртвама усташког злочинаМилин биртиКлаоницакао и у Спомен-соби Шесте санске пјешадијске бригаде у Оштрој Луци.

Планом обиљежавања дана општине, додијељене су повеље и захвланице истакнутим грађанима за допринос стварању и развоју ове локалне заједнице. Начелник општине Драган Станар и предсједник Скупштине општине Љубомир Тркуља, признања су уручили за укупно дванаест особа.

Ријечимакод нас Срба, правило је да на славу долазе пријатељина почетку славског ручка, Станар се свим присутним гостима захвалио на доласку и пожелио да се угодно осјећају у Оштрој Луци.

Присутнима се обратио и предсједник Скупштине града Крагујевца, господин Мирослав Петрашиновић, истакавши да је почаствован што је дошао у Оштру Луку, пожеливши овој општини напредак и развој у сваком погледу у наредном периоду. Господин Петрашиновић је начелнику општине, Станару уручио и пригодан поклон.

Славском ручку присуствовала је и министрица управе и локалне самоуправе Републике Српске, Лејла Решић, Душко Милуновић, помоћник министра рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске, начелници сусједних општина, представници јавних институција која дјелују на подручју општине Оштра Лука, те остале званице.

Претходног дана, начелник општине Драган Станар, примио је најбоље ученике основних школа и уручио им признања и новчане награде.

У вечерњим терминима одржани су 42. Међународни књижевни сусретиШушњар 2017.“ Сусрети су почели пуштањем поетског вијенца низ ријеку Сану, а у току званичног дијела програма овогодишња наградаШушњаруручена је књижевнику из Новог Сада Анђелку Анушићу, а наградаСлово Подгрмечамладом Николи Дакићу из Новог Града.


Илиндански дани, као низ манифестација којима Општина Оштра Лука прославља дан и крсну славу, завршавају се у недељу када ће на Поповића брду бити одржана 245. „Грмечка коридa".

 

Poslednje ažurirano četvrtak, 03 avgust 2017 12:50