http://www.opstinaostraluka.org/

  • Povećaj veličinu teksta
  • Podrazumevana veličina teksta
  • Smanji veličinu teksta

ZAVRŠENO OBILJEŽAVANJE ILINDANSKIH DANA U OPŠTINI OŠTRA LUKA

El. pošta Štampa PDF

244. Grmečkom koridom koja je održana u nedelju 07. avgusta 2016. godine na Popovića brdu kod Oštre Luke, zvanično je završeno obilježavanje Ilindanskih dana, kojima Opština Oštra Luka proslavlja svoju Krsnu slavu Svetog proroka Iliju.

Po ocjeni organizatora, ovogodišnja 244. Gremečka korida bila je najposjećenija u proteklih 5 godina. Razlog za to su bile i odlične borbe između ukupno 16 bikova: 8 bikova u srednjoj kategoriji, težine do 850 kg i 8 bikova u teškoj kategoriji, težine preko 850 kg. Vlasnici bikova su bili sa područja Mrkonjić Grada, Oštre Luke, Sanskog Mosta, Prijedora i Vrboveca iz Hrvatske. Ukupan nagradni fond je iznosio oko 10.500,00 KM.

Pobjednik ovogodišnje Grmečke koride je bik Miško, vlasnika Branka Tubića iz Vrboveca u Hrvatskoj. Šampion Miško u finalnoj borbi bio je bolji od bika Risonje, vlanika Jove Vođevića iz Bjelajca kod Mrkonjić Grada.

Pobjednik u srednjoj kategoriji je bik Kukan, vlasnika Milorada Milekića iz Bjelajca, koji je u finalnoj borbi pobijedio Mrkonju, vlasnika Rifeta Zahirovića iz Zecova kod Prijedora.

Vlasnik šampionskog bika Miška, od organizatora manifestacije, opštine Oštra Luka, dobio je nagradu od 2.000 maraka i pehar Grmečke koride. Vlasnici drugoplasiranog 1.000 maraka, a prvoplasirani u srednjoj kategoriji 1.000 i drugoplasirani 700 KM.

Prisutni su se mogli nadmetati i u tradicionalnim viteškim disciplinama, navlačenje konopca i bacanje kamena s ramena. U navlačenju konopca trijumfovala je ekipa Brzi, osvojivši novčanu nagradu u iznosu od 100,00 KM, dok je Novaković Aleksandar sa bačenim kamenom u daljinu od 12,67 m bio prvoplasirani u ovom nadmetanju, dobivši nagradu od 100,00 KM.
Program obilježavanja Ilindanskih dana u Oštroj Luci počeo je 4. Poljoprivrednom izložbom 30. jula, a koja je bila prodajnog i izložbenog karaktera. Pored kupine i maline kao najzastupljenijih proizvoda, posjetioci su mogli da probaju i kupe različite vrste voća, povrća, meda, suvenira, narodnih rukotvorina te gastro proizvoda.
Tradicionalni međunarodni književni susreti „Šušnjar“ održani su 1.avgusta u Oštroj Luci. Žiri u sastavu Zdravko Kecman, Milenko Stojičić i Mihajlo Orlović jednoglasno su donijeli odluku da ovogodišnja nagrada „Šušnjar“ bude dodijeljena Stevanu Tontiću za cjelokupno djelo, a nagrada „Slovo Podrgmeča“ književnici Slavici Mastikosa - Panzalović, za roman „Tri Hljeba Nasušna“ Nagradu „Slovo Podgrmeča – specijalno priznanje“ dobila je engleska književnica Fiona Sampson za zbirku poezije „Kolshil“.
02. avgusta u prijepodnevnim časovima Episkop bihaćko-petrovački Atanasije služio je Svetu Arhijerejsku liturgiju u crkvi u Sanskom Mostu, a potom i parastos na Šušnjaru u znak sjećanja na ubijenih oko 5500 hiljada Srba i Jevreja početkom avgusta 1941.godine na ovom mjestu. Pored Šušnjara, vijenci su položeni i na mjestima Klaonica i Milin birt, te u Spomen sobi 6. Sanske brigade u Oštroj Luci. Među prisutnima bili su srpski član Predsjedništva BiH, gospodin Mladen Ivanić, pomoćnik ministra u Ministartvu rada i boračko – invalidske zaštite Republike Srpske, gospodin Duško Milunović, pomoćnik gradonačelnika Grada Kragujevca, gospodin Stefan Nikezić, Načelnik opštine Oštra Luka, gospodin Dragan Stanar, predstavnici brojnih udruženja i Sanjana. Program ovog dana završen je slavskim ručkom čime je obilježena Krsna slava opštine Oštra Luka.
Poslednje ažurirano petak, 12 avgust 2016 09:23